Προμηθευτές

Δημοφιλη προϊοντα

Information

Γλουταμίνη L-Glutamin

Νέο προϊόν

Η Γλουταμίνη δρα ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του γαστρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του εντερικού συστήματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Άλλες πληροφορίες

Τι είναι η Γλουταμίνη;

Η Γλουταμίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ με πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Η Γλουταμίνη συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες, ως ένα από τα πρωτεϊνογενετικά αμινοξέα και συμμετέχει στην πρωτεϊνοσύνθεση. Είναι ένα δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών και κατέχει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη γαστρική υγεία.

Όπως και πολλά άλλα αμινοξέα, υπάρχει σε δύο διαφορετικές μορφές: L-Γλουταμίνη και D-Γλουταμίνη. Οι δυο αυτές μορφές είναι σχεδόν πανομοιότυπες, αλλά έχουν μια ελαφρώς διαφορετική μοριακή διάταξη.

Η μορφή που βρίσκεται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής είναι η L-Γλουταμίνη. Μερικά εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής χρησιμοποιούν τον όρο L-Γλουταμίνη, ενώ κάποιες άλλες χρησιμοποιούν τον ευρύτερο όρο “Γλουταμίνη”.

Ενώ η L-Γλουταμίνη χρησιμοποιείται για να παράγει πρωτεΐνες και να εκτελέσει άλλες λειτουργίες, η D-Γλουταμίνη φαίνεται να είναι σχετικά ασήμαντη στους ανθρώπινους οργανισμούς.

Η L-Γλουταμίνη μπορεί να παραχθεί φυσικά στο σώμα. Είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο αίμα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεωρείται ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή σε ορισμένες συνθήκες, όπως τραυματισμό των μυών ή ασθένειας.

Επίσης, η Γλουταμίνη είναι ένα σημαντικό μόριο του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του γαστρικού.

Μπορεί η κατανάλωση ενός συμπληρώματος με Γλουταμίνη να βελτιώσει την αθλητική απόδοση?

Πολλές φορές λόγο έντονης κοπώσεως, έντονης άσκησης και φτωχής διατροφής σε θρεπτικά συστατικά οι ανάγκες πρόσληψης Γλουταμίνης είναι πολύ μεγαλύτερες από την ποσότητα που μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να παράγει με φυσικές διεργασίες.

Η Γλουταμίνη ως ένα πρωτεϊνογενετικό αμινοξύ συμμετέχει στην πρωτεϊνοσύνθεση και είναι ένα δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών. Έλλειψη Γλουταμίνης από τον οργανισμο στην κατάλληλη ποσότητα φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση.

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες της Γλουταμίνης είναι ο ρόλος που έχει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Γλουταμίνη αποτελεί βασική πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων και ορισμένων εντερικών κυττάρων.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όταν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες Γλουταμίνης μπορεί να απορυθμιστεί και να γίνει ο οργανισμός ευάλωτος σε ιογενείς λοιμώξεις. Τα συμπληρώματα Γλουταμίνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση των αποθεμάτων πρωτεϊνών στο σώμα.

Το γαστρικό σύστημα επίσης, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Γλουταμίνη δρα ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του γαστρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του εντερικού συστήματος.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα Γλουταμίνης μπορεί να μειώσουν τον μεταπροπονητικό πόνο των μυών, να βελτιώσουν την αποκατάσταση και να μειώσουν κάποιους δείκτες κοπώσεως μετά από μια έντονη συνεδρία άσκησης.

 Συμπεράσματα:

Η κατανάλωση ενός συμπληρώματοςL-Γλουταμίνης,όπως η L-Glutamine της BIOMAX, φαίνεται:

 • να βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και να θωρακίζει το γαστρικό
 • να απαλύνει τον μεταπροπονητικό πόνο των μυών
 • να επιταχύνει την αποκατάσταση και ανάρρωση
 • να επισπεύδει το χρόνο ανάνηψης από δύσκολες προπονήσεις
 • να μειώνει δείκτες κοπώσεως μετά από μια έντονη συνεδρία άσκησης

Εφόσον τηρηθούν οι απαραίτητες δοσολογίες, παρατηρείται ότι κατανάλωση ενός συμπληρώματοςL-Γλουταμίνης μπορεί να επιφέρει θετική επίδραση στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Βιβλιογραφία:

 1. Durani S. Et al., Protein design with L- and D-alpha-amino acid structures as the alphabet. Acc Chem Res., 2008.
 2. Newsholme P. et al., Glutamine and glutamate--their central role in cell metabolism and function. Cell Biochem Funct., 2003.
 3. Hall JC. Et al., Glutamine., Br J Surg., 1996.
 4. RadhaKrishna Rao et al., Role of Glutamine in Protection of Intestinal Epithelial Tight Junctions. J Epithel Biol Pharmacol., 2012.
 5. Lacey JM et al., Is glutamine a conditionally essential amino acid? Nutr Rev., 1990.
 6. Kim H., Glutamine as an immunonutrient. Yonsei Med J., 2011.
 7. Robert H. Demling, Nutrition, Anabolism, and the Wound Healing Process: An Overview, Eplasty. 2009.
 8. Daurea Abadia De-Souza et al., Pharmacological Nutrition After Burn Injury., The Journal of Nutrition, 1998.
 9. Calder PC. Et al., Glutamine and the immune system. Amino Acids., 1999.
 10. Wang B. et al., Glutamine and intestinal barrier function. Amino Acids. 2015.
 11. Legault Z. et al., The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab., 2015.
 12. Carvalho-Peixoto J. et al., Glutamine and carbohydrate supplements reduce ammonemia increase during endurance field exercise. Appl Physiol Nutr Metab., 2007.

*Να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό σας, διαιτολόγο σας και γυμναστή σας, πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης.

13 άλλα προϊόντα στην ίδια κατηγορία: