ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Διατροφικός πίνακας | Ανά 1 κάψουλα | Ανά 100 g |
Ενέργεια | 3,1 kJ 0,7 kcal | 673 kJ 162 kcal |
Λιπαρά εκ των οποίων κορεσμένα | 0,00 g 0,00 g | 0,2 g 0,1 g |
Υδατάνθρακας εκ των οποίων σάκχαρα | 0,05 g 0,01 g | 9,8 g 3,1 g |
Πρωτεΐνη | 0,04 g | 8,2 g |
Νάτριο | 0,00 g | 0,2 g |
Διατροφικό Στοιχείο | Ανά 1 κάψουλα | Ανά 100 g |
Βιταμίνη D | ||
Θειαμίνη | ||
Βιταμίνη Β6 | ||
Βιταμίνη Β12 | ||
*% ΣΗΔ = Διατροφική τιμή αναφοράς – Τιμή αναφοράς κατά LMIV |
Συστατικά: L-τρυπτοφάνη (150 mg), εκχύλισμα ροντιόλας (100 mg), πληρωτικό κάψουλας υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη, εκχύλισμα γκριφόνιας-σιμπλισιφόλιας-5-HTP (50 mg), εκχύλισμα σαφράν (30 mg), άλατα μαγνησίου λιπαρών οξέων (20 mg), χολεκαλσιφερόλη (5 μg), υδροχλωρική πυριδοξίνη (1,7 mg), θειαμίνη (1,4 mg), κυανοκομπαλαμίνη (2,5 μg)
Συνιστώμενη δοσολογία: 1 κάψουλα με λίγο νερό
Σημειώσεις: Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας – Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου – Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας – να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 2107793777
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τρυπτοφάνη
Δύο ερευνητές στην Αγγλία συνέκριναν τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της τρυπτοφάνης και του Tofranil (Το Tofranil ή η ιμιπραμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για κατάθλιψη. Είναι τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό.). Και οι δύο ομάδες ασθενών βελτιώθηκαν. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η τρυπτοφάνη ήταν τόσο αποτελεσματική όσο το χημικό φάρμακο, και δεν υπήρχαν παρενέργειες από την τρυπτοφάνη. Αντίθετα, οι παρενέργειες της ομάδας του Tofranil ήταν θολωμένη όραση, ξηρότητα στόματος, χαμηλή πίεση του αίματος, κατακράτηση ούρων, καρδιακοί παλμοί και σπασμοί.
Σαφράν
Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη δημοσιότητα στη χώρα μας ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν ή ζαφορά. Στη χώρα μας το σαφράν έχει λάβει δημοσιότητα, διότι παράγουμε τον καλύτερο ίσως κρόκο παγκοσμίως. Ο κρόκος έχει πανάρχαια παρουσία στη χώρα μας.
Ιστορικά, το σαφράν έχει χρησιμοποιηθεί ως αφροδισιακό, εφιδρωτικό, κατά του μετεωρισμού (προληπτικό των αερίων) και εμμηναγωγό (φέρνει έμμηνο ρύση). Στην Ιαπωνία το σαφράν τοποθετείται σε κάψουλα και χρησιμοποιείται ως βοηθητικό ύπνου και στη θεραπεία της ασθένειας του Πάρκινσον. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι το σαφράν μπορεί να παρέχει προστασία κατά του καρκίνου, της απώλειας μνήμης, της καρδιοπάθειας και της φλεγμονής.
Το σαφράν περιέχει ένα σκούρο πορτοκαλί υδατοδιαλυτό καροτένιο που ονομάζεται κροκίνη και είναι υπεύθυνο για το χρυσαφί χρώμα του σαφράν. Τα καροτένια είναι συνήθως λιποδιαλυτά, αλλά η κροκίνη είναι ένα υδατοδιαλυτό καροτένιο. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις.
Σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων βρέθηκε ότι το σαφράν μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην ήπια-μέτρια κατάθλιψη και επιτυγχάνει παρόμοια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα φλουεξετίνη και τη ιμπραμίνη. Στην περσική παραδοσιακή ιατρική είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση του σε άτομα με κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν, αναφέρουν ότι τα άτομα με ελαφρά μέχρι μέτρια κατάθλιψη που έπιναν εκχύλισμα σαφράν (30 mg ημερησίως) είχαν τα ίδια αποτελέσματα με τα άτομα που τους χορηγείτο fluoxetine. Η fluoxetine είναι η δραστική ουσία ενός από τα πιο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα σε χρήση αντικαταθλιπτικού φαρμάκου. Το πλεονέκτημα του σαφράν είναι ότι στερείται παρενεργειών που συχνότατα προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σαφράν σε μικρές δόσεις προκαλεί πνευματική ηρεμία. Άλλοι θεωρούν ότι είναι χωνευτικό, καταπραϋντικό και αφροδισιακό. Είναι ανακουφιστικό για το συκώτι, θρομβολυτικό και ηρεμιστικό του στομάχου. Μάλιστα υπήρξαν γιατροί που υποστήριξαν ότι καθυστερεί τα συμπτώματα του γήρατος.
5-HTP
Η 5-HTP (5-υδροξυτρυπτοφάνη) προέρχεται από τους σπόρους του griffonia, ενός μέλους της οικογένειας του φασολιού. Η 5-HTP, περίπου 10 φορές ισχυρότερη από την τρυπτοφάνη, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη σεροτονίνη.
Μια μελέτη συνέκρινε την 5-HTP με το Luvox (Fluvoxamine), ένα αντικαταθλιπτικό, επιλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των εμμονών. Σε άτομα με κατάθλιψη δίνονταν 100 mg 5-HTP τρεις φορές ημερησίως ή 150 mg Luvox τρεις φορές ημερησίως. Αξιολογήσεις έγιναν σε 2, 4 και 6 εβδομάδες. Μετά από 2 εβδομάδες, και οι δύο ομάδες ανέφεραν σημαντική μείωση στην κατάθλιψη. Στην 4η εβδομάδα 15 από τους 36 ασθενείς που λάμβαναν 5-HTP και 18 από τους 33 ασθενείς που λάμβαναν Luvox ανέφεραν τουλάχιστον 50% βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η τελική αξιολόγηση έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν 5-HTP είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα παρέχουν αναλγησία μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγξει τον πόνο. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα αμινοξέα L-τρυπτοφάνη και οι βιοδραστικές ενώσεις στο σαφράν μπορούν να ρυθμίζουν τις σεροτονεργικής δραστηριότητες στον εγκέφαλο, μερικοί επιστήμονες τα έχουν προτείνει ως πιθανά κεντρικά αναλγητικά.
Πέρα από τα οφέλη της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η 5-HTP αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, και αυτό είναι φυσικό, αφού η έλλειψη της σεροτονίνης συνδέεται με την ινομυαλγία. Η ιστορία της χρήσης της 5-HTP στη θεραπεία της ινομυαλγίας ξεκίνησε με μελέτες σε ένα φάρμακο που είναι γνωστό ως fenclonene. Αυτό το φάρμακο μπλοκάρει το ένζυμο που επιτρέπει τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε 5-HTP και, ως αποτέλεσμα, μπλοκάρει αποτελεσματικά την παραγωγή σεροτονίνης. Όταν τα άτομα έλαβαν αυτό το φάρμακο, βίωσαν σοβαρά συμπτώματα ινομυαλγίας. Αυτή η σύνδεση οδήγησε στην ανακάλυψη του συνδέσμου ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης και στην ινομυαλγία, καθώς και στη χρήση της 5-HTP στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως αυθεντίες στην ινομυαλγία, τον καθηγητή Federigo Sicuteri του πανεπιστημίου της Florence, «σύμφωνα με την εμπειρία μας, καθώς και με την εμπειρία άλλων ειδικών στον πόνο, η 5-HTP μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την επώδυνη εικόνα της πρώιμης ινομυαλγίας».
Διάφορες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Σε μια διπλή-τυφλή μελέτη, σε 50 ασθενείς με ινομυαλγία δίδονταν είτε 5-HTP (100 mg) είτε εικονικό φάρμακο (placebo) τρεις φορές την ημέρα. Η ομάδα που λάμβανε το 5-HTP είχε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματά τους. Αντίθετα, η ομάδα που λάμβανε placebo δεν βελτιώθηκε τόσο. Βελτιώσεις σημειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες συμπτωμάτων: στον αριθμό επώδυνων περιοχών, στην πρωινή δυσκαμψία, στις συνήθειες ύπνου, στο άγχος και στην κόπωση. Αν και η 5-HTP προκαλεί πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνεται σε 90 μέρες χρήσης.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της 5-HTP θεωρούνται ότι οφείλονται στην άνοδο των επιπέδων σεροτονίνης, κάτι που αυξάνει στην αντοχή στον πόνο (όπως συμβαίνει και στην ημικρανία) και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου (γι’ αυτό και η 5-HTP είναι χρήσιμη για αυτούς που πάσχουν από αϋπνία).
Rhodiola rosea
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια θεωρούν ότι η Rhodiola μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμή, οι γιατροί εξέτασαν το βότανο rhodiola rosea έναντι της συμβατικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας σερτραλίνης (Zoloft) σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD). Η μελέτη εξέτασε 57 ενήλικες που διαγνώστηκαν με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπείες εκχυλίσματος rhodiola rosea, σερτραλίνη ή εικονικό φάρμακο. Μετά από 12 εβδομάδες δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του rhodiola και του Zoloft. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι ασθενείς με rhodiola είχαν 1,4 φορές τις πιθανότητες βελτίωσης, ενώ οι ασθενείς με Zoloft είχαν 1,9 φορές τις πιθανότητες βελτίωσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η rhodiola μπορεί να έχει ευνοϊκότερο λόγο κινδύνου προς όφελος για άτομα με ήπια έως μέτρια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, επειδή παράγει μόνο τις μισές παρενέργειες του Zoloft. Στην πραγματικότητα, το 63% των ασθενών στο Zoloft ανέφερε παρενέργειες – συνήθως ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι «η βοτανική θεραπεία μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη που δεν μπορούν να ανεχθούν τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά λόγω παρενεργειών».