Κορυφαιες πωλησεις

 • Wish Μπάρα Σύκο 30 gr
  Wish Μπάρα Σύκο

  Φυσική Μπάρα Ενέργειας με Μέλι, Ξηρούς Καρπούς & Αποξηραμένο Σύκο,...

  0,69 €
 • Wish Μπάρα Cranberry
  Wish Μπάρα Cranberry 25γρ.

  Φυσική Μπάρα Ενέργειας με Μέλι, Ξηρούς Καρπούς & Αποξηραμένο...

  0,69 €
 • Wish Μπάρα Δαμάσκηνο 30 gr
  Wish Μπάρα Δαμάσκηνο

  Φυσική Μπάρα Ενέργειας με Μέλι, Ξηρούς Καρπούς & Αποξηραμένο...

  0,69 €
 • Wish Μπάρα Σοκολάτα 30 gr
  Wish Μπάρα Σοκολάτα

  Φυσική Μπάρα Ενέργειας με Μέλι, Ξηρούς Καρπούς, Σοκολάτα &...

  0,69 €
 • Wish Bite
  Wish Bite 30gr.

  H Wish Bite είναι η πρώτη ελληνική γκοφρέτα χωρίς ζάχαρη από τη σειρά...

  0,89 €

Προσφορές

Προμηθευτές

Δημοφιλη προϊοντα

Information

TRYPTOPHAN – SAFRAN PLUS (ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ – ΣΑΦΡΑΝ) 30caps

Νέο προϊόν

Για την υποστήριξη της χρόνιας καταθλιπτικής διάθεσης

Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της αϋπνίας και του σχετιζόμενου με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης πόνου.

Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Χρησιμοποιείται ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Περισσότερες λεπτομέρειες

31,00 € με Φ.Π.Α

Άλλες πληροφορίες

Πρωτοποριακό συμπλήρωμα της VIOGENESIS με κύρια συστατικά το αμινοξύ τρυπτοφάνη και το σαφράν, αλλά και άλλα συστατικά, όπως εκχύλισμα ροντιόλας, 5-HTP (5-υδροξυτρυπτοφάνη), βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, θειαμίνη και βιταμίνη D3 για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της αϋπνίας και του σχετιζόμενου με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης πόνου.

Τρυπτοφάνη
Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και πρέπει λαμβάνεται από τη διατροφή. Η τρυπτοφάνη τελικά διασπάται σε σεροτονίνη, τον ηρεμιστικό νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη μας βοηθά να αισθανόμαστε ήρεμοι, χαλαροί και σε έλεγχο.

 Μεταβολικό μονοπάτι της τρυπτοφάνης: Τρυπτοφάνη -> 5-HTP -> Σεροτονίνη

 Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη συντίθεται από την τρυπτοφάνη. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και μια νευροορμόνη που βρίσκεται στα όργανα όλου του σώματος. Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας των πρωτεϊνών του σώματος.

Ως ένα από τα λίγα συστατικά που είναι ικανά να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, η τρυπτοφάνη παίζει ποικίλους σημαντικούς ρόλους στη νοητική δραστηριότητα. Όταν η πρόσληψη τρυπτοφάνης είναι ελλιπής, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες, τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν, προκαλώντας κατάθλιψη, άγχος, αβεβαιότητα, υπερδραστηριότητα, αϋπνία και πόνο. Το σώμα χρειάζεται επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 για τον σχηματισμό της τρυπτοφάνης.

Ο ρόλος της τρυπτοφάνης στη συμπεριφορά έχει καταδειχθεί από τον αριθμό των νοητικών λειτουργιών που άμεσα επηρεάζει. Η σεροτονίνη προκαλεί ένα χαλαρωτικό, γαλήνιο, ασφαλές, γλυκό και αναλγητικό σαν μορφίνη συναίσθημα. Μόνο το 1 με 2% όλης της σεροτονίνης του σώματος βρίσκεται στον εγκέφαλο. Τα υπερκινητικά παιδιά/ενήλικες έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Η επιθετικότητα αντανακλά ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σημάδια μειωμένης σεροτονίνης. Τα συμπληρώματα που περιέχουν τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6 μπορούν να διορθώσουν μερικές από τις βιοχημικές διαταραχές που σχετίζονται με την επιθετικότητα.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα σε μελέτες που έγιναν με την τρυπτοφάνη έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Η τρυπτοφάνη είναι χρήσιμη στη μονοπολική κατάθλιψη ή στη σταθερή, χαμηλού βαθμού, κατάθλιψη χωρίς ανεβάσματα και κατεβάσματα.

Τόσο η κατάθλιψη όσο και ο πόνος μπορούν να έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ικανότητα ενός ατόμου να κοιμάται. Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη έχει φανεί ότι λύνει αποτελεσματικά τα προβλήματα της αϋπνίας, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθεί κάποιος και αυξάνοντας τον αριθμό των ωρών που περνά κάποιος κοιμώμενος.

Οι νευροδιαβιβαστές εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφική τρυπτοφάνη και από άλλα αμινοξέα. Ο κιρκάδιος ρυθμός επιδρά στη χρησιμοποίηση των αμινοξέων στο νευρικό σύστημα. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας τύπος περιοδικότητας για την πρόσληψη και χρησιμοποίηση των συστατικών. Αυτό έχει φανεί με τη χρήση της τρυπτοφάνης στη θεραπεία της αϋπνίας. Όταν η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν προκαλεί ύπνο, αλλά μόνο μια ήρεμη χαλαρωτική κατάσταση. Όταν όμως λαμβάνεται κοντά στην ώρα του ύπνου, προκαλεί ύπνο, όπως φαίνεται σε μελέτες ύπνου που έχουν γίνει σε διάφορα ιατρικά κέντρα. Αυτό δείχνει ότι η πρόσληψη της τρυπτοφάνης δια μέσου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συμφωνεί με τους κιρκάδιους ρυθμούς του κύκλου του ύπνου. Η απορρόφησή της και η μετατροπή της στον εγκέφαλο σε σεροτονίνη συμβαίνει πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια που ένα άτομο θα κοιμόταν φυσιολογικά. Αυτός είναι ο λόγος που κλινικά προτείνεται να χορηγείται τρυπτοφάνη την ώρα του ύπνου, αν χρησιμοποιείται κατά τη θεραπεία των διαταραχών ύπνου. Αντίθετα, η τρυπτοφάνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας για τη θεραπεία ορισμένων μορφών κατάθλιψης.

 Σαφράν
Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη δημοσιότητα στη χώρα μας ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν ή ζαφορά. Στη χώρα μας το σαφράν έχει λάβει δημοσιότητα, διότι παράγουμε τον καλύτερο ίσως κρόκο παγκοσμίως. Ο κρόκος έχει πανάρχαια παρουσία στη χώρα μας.

Ιστορικά, το σαφράν έχει χρησιμοποιηθεί ως αφροδισιακό, εφιδρωτικό, κατά του μετεωρισμού (προληπτικό των αερίων) και εμμηναγωγό (φέρνει έμμηνο ρύση). Στην Ιαπωνία το σαφράν τοποθετείται σε κάψουλα και χρησιμοποιείται ως βοηθητικό ύπνου και στη θεραπεία της ασθένειας του Πάρκινσον. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι το σαφράν μπορεί να παρέχει προστασία κατά του καρκίνου, της απώλειας μνήμης, της καρδιοπάθειας και της φλεγμονής.

Το σαφράν περιέχει ένα σκούρο πορτοκαλί υδατοδιαλυτό καροτένιο που ονομάζεται κροκίνη και είναι υπεύθυνο για το χρυσαφί χρώμα του σαφράν. Τα καροτένια είναι συνήθως λιποδιαλυτά, αλλά η κροκίνη είναι ένα υδατοδιαλυτό καροτένιο. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σαφράν σε μικρές δόσεις προκαλεί πνευματική ηρεμία. Άλλοι θεωρούν ότι είναι χωνευτικό, καταπραϋντικό και αφροδισιακό. Είναι ανακουφιστικό για το συκώτι, θρομβολυτικό και ηρεμιστικό του στομάχου. Μάλιστα υπήρξαν γιατροί που υποστήριξαν ότι καθυστερεί τα συμπτώματα του γήρατος.

 5-HTP
Η 5-HTP (5-υδροξυτρυπτοφάνη) προέρχεται από τους σπόρους του griffonia, ενός μέλους της οικογένειας του φασολιού. Η 5-HTP, περίπου 10 φορές ισχυρότερη από την τρυπτοφάνη, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη σεροτονίνη.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα παρέχουν αναλγησία μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγξει τον πόνο. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα αμινοξέα L-τρυπτοφάνη και οι βιοδραστικές ενώσεις στο σαφράν μπορούν να ρυθμίζουν τις σεροτονεργικής δραστηριότητες στον εγκέφαλο, μερικοί επιστήμονες τα έχουν προτείνει ως πιθανά κεντρικά αναλγητικά.

Πέρα από τα οφέλη της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η 5-HTP αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, και αυτό είναι φυσικό, αφού η έλλειψη της σεροτονίνης συνδέεται με την ινομυαλγία.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της 5-HTP θεωρούνται ότι οφείλονται στην άνοδο των επιπέδων σεροτονίνης, κάτι που αυξάνει στην αντοχή στον πόνο (όπως συμβαίνει και στην ημικρανία) και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου (γι’ αυτό και η 5-HTP είναι χρήσιμη για αυτούς που πάσχουν από αϋπνία).

 Rhodiola rosea
Η Rhodiola rosea είναι ένα σιβηριανό βότανο. Ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα. Οι αρχαίοι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τη rhodiola για τη θεραπεία λοιμώξεων, αναιμίας, αναστατωμένων στομαχιών και κατάθλιψης. Στην παλαιά Σοβιετική Ένωση οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τη rhodiola για να βοηθήσουν τους στρατιώτες να βελτιώσουν τη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη φυσική απόδοση. Αυξάνει την αντίσταση στο σωματικό και ψυχολογικό στρες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από την ψυχική κόπωση.

 Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D
Οι βιταμίνες Β6, Β12 και η θειαμίνη στηρίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι υποδοχείς βιταμίνης D έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη του εγκεφάλου. Οι υποδοχείς βρίσκονται στην επιφάνεια ενός κυττάρου όπου λαμβάνουν χημικά σήματα. Συνδέοντας τους εαυτούς τους με έναν δέκτη, αυτά τα χημικά σήματα κατευθύνουν ένα κύτταρο για να κάνει κάτι, για παράδειγμα να ενεργήσει με κάποιο τρόπο ή να διαιρεθεί ή να πεθάνει. Μερικοί από τους υποδοχείς στον εγκέφαλο είναι υποδοχείς για τη βιταμίνη D, πράγμα που σημαίνει ότι η βιταμίνη D δρα με κάποιο τρόπο στον εγκέφαλο. Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Για τον λόγο αυτό, η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και με άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Το πώς ακριβώς λειτουργεί η βιταμίνη D στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητό. Μια θεωρία είναι ότι η βιταμίνη D επηρεάζει την ποσότητα των χημικών ουσιών που ονομάζονται μονοαμίνες, όπως η σεροτονίνη, και πώς λειτουργούν στον εγκέφαλο. Πολλά φάρμακα κατά της κατάθλιψης λειτουργούν αυξάνοντας την ποσότητα μονοαμινών στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα μονοαμινών, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Διατροφικός πίνακας Ανά 1 κάψουλα Ανά 100 g
 Ενέργεια 3,1 kJ

0,7 kcal

 673 kJ

162 kcal

 Λιπαρά

εκ των οποίων κορεσμένα

 0,00 g

0,00 g

 0,2 g

0,1 g

 Υδατάνθρακας

εκ των οποίων σάκχαρα

 0,05 g

0,01 g

 9,8 g

3,1 g

 Πρωτεΐνη 0,04 g 8,2 g
 Νάτριο 0,00 g 0,2 g
 Διατροφικό Στοιχείο Ανά 1 κάψουλα Ανά 100 g
 Βιταμίνη D
 Θειαμίνη
 Βιταμίνη Β6
 Βιταμίνη Β12
 *% ΣΗΔ = Διατροφική τιμή αναφοράς – Τιμή αναφοράς κατά LMIV

 Συστατικά: L-τρυπτοφάνη (150 mg), εκχύλισμα ροντιόλας (100 mg), πληρωτικό κάψουλας υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη, εκχύλισμα γκριφόνιας-σιμπλισιφόλιας-5-HTP (50 mg), εκχύλισμα σαφράν (30 mg), άλατα μαγνησίου λιπαρών οξέων (20 mg), χολεκαλσιφερόλη (5 μg), υδροχλωρική πυριδοξίνη (1,7 mg), θειαμίνη (1,4 mg), κυανοκομπαλαμίνη (2,5 μg)

Συνιστώμενη δοσολογία: 1 κάψουλα με λίγο νερό

 Σημειώσεις: Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης – Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας – Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου – Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας – να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 2107793777

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τρυπτοφάνη

Δύο ερευνητές στην Αγγλία συνέκριναν τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της τρυπτοφάνης και του Tofranil (Το Tofranil ή η ιμιπραμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για κατάθλιψη. Είναι τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό.). Και οι δύο ομάδες ασθενών βελτιώθηκαν. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η τρυπτοφάνη ήταν τόσο αποτελεσματική όσο το χημικό φάρμακο, και δεν υπήρχαν παρενέργειες από την τρυπτοφάνη. Αντίθετα, οι παρενέργειες της ομάδας του Tofranil ήταν θολωμένη όραση, ξηρότητα στόματος, χαμηλή πίεση του αίματος, κατακράτηση ούρων, καρδιακοί παλμοί και σπασμοί.

 Σαφράν
Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη δημοσιότητα στη χώρα μας ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν ή ζαφορά. Στη χώρα μας το σαφράν έχει λάβει δημοσιότητα, διότι παράγουμε τον καλύτερο ίσως κρόκο παγκοσμίως. Ο κρόκος έχει πανάρχαια παρουσία στη χώρα μας.

Ιστορικά, το σαφράν έχει χρησιμοποιηθεί ως αφροδισιακό, εφιδρωτικό, κατά του μετεωρισμού (προληπτικό των αερίων) και εμμηναγωγό (φέρνει έμμηνο ρύση). Στην Ιαπωνία το σαφράν τοποθετείται σε κάψουλα και χρησιμοποιείται ως βοηθητικό ύπνου και στη θεραπεία της ασθένειας του Πάρκινσον. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι το σαφράν μπορεί να παρέχει προστασία κατά του καρκίνου, της απώλειας μνήμης, της καρδιοπάθειας και της φλεγμονής.

Το σαφράν περιέχει ένα σκούρο πορτοκαλί υδατοδιαλυτό καροτένιο που ονομάζεται κροκίνη και είναι υπεύθυνο για το χρυσαφί χρώμα του σαφράν. Τα καροτένια είναι συνήθως λιποδιαλυτά, αλλά η κροκίνη είναι ένα υδατοδιαλυτό καροτένιο. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις.

Σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων βρέθηκε ότι το σαφράν μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην ήπια-μέτρια κατάθλιψη και επιτυγχάνει παρόμοια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα φλουεξετίνη και τη ιμπραμίνη. Στην περσική παραδοσιακή ιατρική είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση του σε άτομα με κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν, αναφέρουν ότι τα άτομα με ελαφρά μέχρι μέτρια κατάθλιψη που έπιναν εκχύλισμα σαφράν (30 mg ημερησίως) είχαν τα ίδια αποτελέσματα με τα άτομα που τους χορηγείτο fluoxetine. Η fluoxetine είναι η δραστική ουσία ενός από τα πιο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα σε χρήση αντικαταθλιπτικού φαρμάκου. Το πλεονέκτημα του σαφράν είναι ότι στερείται παρενεργειών που συχνότατα προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σαφράν σε μικρές δόσεις προκαλεί πνευματική ηρεμία. Άλλοι θεωρούν ότι είναι χωνευτικό, καταπραϋντικό και αφροδισιακό. Είναι ανακουφιστικό για το συκώτι, θρομβολυτικό και ηρεμιστικό του στομάχου. Μάλιστα υπήρξαν γιατροί που υποστήριξαν ότι καθυστερεί τα συμπτώματα του γήρατος.

 5-HTP
Η 5-HTP (5-υδροξυτρυπτοφάνη) προέρχεται από τους σπόρους του griffonia, ενός μέλους της οικογένειας του φασολιού. Η 5-HTP, περίπου 10 φορές ισχυρότερη από την τρυπτοφάνη, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη σεροτονίνη.

Μια μελέτη συνέκρινε την 5-HTP με το Luvox (Fluvoxamine), ένα αντικαταθλιπτικό, επιλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των εμμονών. Σε άτομα με κατάθλιψη δίνονταν 100 mg 5-HTP τρεις φορές ημερησίως ή 150 mg Luvox τρεις φορές ημερησίως. Αξιολογήσεις έγιναν σε 2, 4 και 6 εβδομάδες. Μετά από 2 εβδομάδες, και οι δύο ομάδες ανέφεραν σημαντική μείωση στην κατάθλιψη. Στην 4η εβδομάδα 15 από τους 36 ασθενείς που λάμβαναν 5-HTP και 18 από τους 33 ασθενείς που λάμβαναν Luvox ανέφεραν τουλάχιστον 50% βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η τελική αξιολόγηση έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν 5-HTP είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα παρέχουν αναλγησία μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγξει τον πόνο. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα αμινοξέα L-τρυπτοφάνη και οι βιοδραστικές ενώσεις στο σαφράν μπορούν να ρυθμίζουν τις σεροτονεργικής δραστηριότητες στον εγκέφαλο, μερικοί επιστήμονες τα έχουν προτείνει ως πιθανά κεντρικά αναλγητικά.

Πέρα από τα οφέλη της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η 5-HTP αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, και αυτό είναι φυσικό, αφού η έλλειψη της σεροτονίνης συνδέεται με την ινομυαλγία. Η ιστορία της χρήσης της 5-HTP στη θεραπεία της ινομυαλγίας ξεκίνησε με μελέτες σε ένα φάρμακο που είναι γνωστό ως fenclonene. Αυτό το φάρμακο μπλοκάρει το ένζυμο που επιτρέπει τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε 5-HTP και, ως αποτέλεσμα, μπλοκάρει αποτελεσματικά την παραγωγή σεροτονίνης. Όταν τα άτομα έλαβαν αυτό το φάρμακο, βίωσαν σοβαρά συμπτώματα ινομυαλγίας. Αυτή η σύνδεση οδήγησε στην ανακάλυψη του συνδέσμου ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης και στην ινομυαλγία, καθώς και στη χρήση της 5-HTP στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως αυθεντίες στην ινομυαλγία, τον καθηγητή Federigo Sicuteri του πανεπιστημίου της Florence, «σύμφωνα με την εμπειρία μας, καθώς και με την εμπειρία άλλων ειδικών στον πόνο, η 5-HTP μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την επώδυνη εικόνα της πρώιμης ινομυαλγίας».

Διάφορες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Σε μια διπλή-τυφλή μελέτη, σε 50 ασθενείς με ινομυαλγία δίδονταν είτε 5-HTP (100 mg) είτε εικονικό φάρμακο (placebo) τρεις φορές την ημέρα. Η ομάδα που λάμβανε το 5-HTP είχε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματά τους. Αντίθετα, η ομάδα που λάμβανε placebo δεν βελτιώθηκε τόσο. Βελτιώσεις σημειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες συμπτωμάτων: στον αριθμό επώδυνων περιοχών, στην πρωινή δυσκαμψία, στις συνήθειες ύπνου, στο άγχος και στην κόπωση. Αν και η 5-HTP προκαλεί πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνεται σε 90 μέρες χρήσης.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της 5-HTP θεωρούνται ότι οφείλονται στην άνοδο των επιπέδων σεροτονίνης, κάτι που αυξάνει στην αντοχή στον πόνο (όπως συμβαίνει και στην ημικρανία) και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου (γι’ αυτό και η 5-HTP είναι χρήσιμη για αυτούς που πάσχουν από αϋπνία).

 Rhodiola rosea
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια θεωρούν ότι η Rhodiola μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμή, οι γιατροί εξέτασαν το βότανο rhodiola rosea έναντι της συμβατικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας σερτραλίνης (Zoloft) σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD). Η μελέτη εξέτασε 57 ενήλικες που διαγνώστηκαν με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπείες εκχυλίσματος rhodiola rosea, σερτραλίνη ή εικονικό φάρμακο. Μετά από 12 εβδομάδες δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του rhodiola και του Zoloft. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι ασθενείς με rhodiola είχαν 1,4 φορές τις πιθανότητες βελτίωσης, ενώ οι ασθενείς με Zoloft είχαν 1,9 φορές τις πιθανότητες βελτίωσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η rhodiola μπορεί να έχει ευνοϊκότερο λόγο κινδύνου προς όφελος για άτομα με ήπια έως μέτρια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, επειδή παράγει μόνο τις μισές παρενέργειες του Zoloft. Στην πραγματικότητα, το 63% των ασθενών στο Zoloft ανέφερε παρενέργειες – συνήθως ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι «η βοτανική θεραπεία μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη που δεν μπορούν να ανεχθούν τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά λόγω παρενεργειών».

10 άλλα προϊόντα στην ίδια κατηγορία: